Velkommen til min lille hage på Ona!

Min hage på Ona er ikke fantastisk (langt ifra), men Ona er fantastisk! Ona er et gammelt fiskevær og kjent for Ona fyr. Fyret er et flott og markant landemerke på toppen av øya, og har gitt trygghet for sjøfarende på Romsdalskysten helt siden 1867. Til huset vårt hører en liten hage. Når vi kjøpte huset her for 15 år siden ble vi fortalt at her pleide Onas fineste hage å være. To enslige, gamle søstre hadde hatt huset og likte å ordne i hagen. Nå er den langt fra finest på Ona lenger. Det er vanskelig å holde den fin når vi er her såpass sjelden. Men jeg liker allikevel å pusle i den lille hagen når jeg er her. 

 

Huset er opprinnelig fra 1700-tallet, men ombyygd etter 2.verdenskrig. Vi har et bilde av det slik det så ut på 1930-tallet (foto: Birkeland). Sjarmerende, ikke sant?

  

Men til hagen! Her synes jeg det passer med gamle stauder og sommerblomster. Kan liksom ikke komme med et flettet piltre her (men kjøpte akkurat et til terrassen hjemme!). Her har jeg dagliljer, vårvortemelk, middagsblomst, ringblomst, stemor mm. De må plantes/sås i bed. Jeg har prøvd å ha krukker her, i form av en halv gammel tønne og sinkbøtter o.l (må jo passe inn i miljøet). Men enten drukner blomstene eller tørker ut, så man må nok begrense seg til å ha krukket der man kan passe på dem. Det kan gå mange uker mellom hver gang vi er her. 

I dag er det en nydelig dag på Ona. Sol fra skyfri himmel og deilig temperatur i solveggen. Jeg har ryddet i et smalt bed ved trappa, og gitt det ny, god jord og plantet noen sommerblomster og en persille. Det er tidlig å sette ut sommerblomster, men jeg må jo gjøre det når vi er her. Stemor vil nok gå helt bra. Håper også at margerittene greier seg. Satte også ned noen hjemmesådde små middagsblomster (ikke på dette bildet). Det er nok i dristigste laget 30.april, men jeg har så mange at jeg heller får sette ned noen nye senere hvis disse ikke greier seg. Middagsblomster må jeg ha her! 

 

Den lille plenflekken er et kapittel for seg. Det er veldig mye løvetann her på øya, og det preger også all plen. Men den får være som den er. Vi er i grunn fornøyd hvis vi får klipt den av og til. Det har vært ganger den når oss til knes når vi kommer hit….

  

Som sagt synes jeg gamle stauder passer her. Men de må nok tåle litt sjøsprøyt. Havet er like ved, og det kan være værhardt her. Jeg har prøvd med løytnantshjerte, men den stauden kom bort. Jeg vil gjerne også prøve pion her. Ellers vil jeg gjerne ha tips om gamle stauder som går godt i værhardt kystklima.

På Ona står veldig mange hus tett i tett. Vårt hus til høyre, og vår hyggelige svensknorske nabo Randi sitt hus, og inngangsdør, til venstre 😃

  

Reklame

2 kommentarer

  1. Else Karin · april 30, 2016

    Keiserkrone var mye brukt der ute, men ikke så lett å få tak i. Har satt ned på kanten på Høgli, men om den har overlevd vinteren vet jeg ikke

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s